Monday, August 22, 2016

Perodua Alza: Nak Beli kereta terpakai atau Kereta Baru ?

Nak Beli kereta terpakai atau Kereta Baru ?


Assalamualaikum.. saya nak beli kereta,, tapi saya tak tahu nak beli kereta baru atau terpakai.. saya keliru.. itu yang terjadi pada saya.


pencarian bermula..


kami start dengan kereta 2nd,
kenapa kami cari kereta 2nd?


sebabnya atas dasar kereta bukan la aset. harga kereta cepat jatuh year by year


stepnya :


1. survey kereta di mudah - fyi. kereta dalam mudah adalah harga kereta saje/ bukan harga OTR (on the road) . maksud OTR ialah include caj insurans,tukar name geran,puspakom etc.


2. then listkan and set date untuk tengok kereta - kalau ade membe pomen..bawak la sekali.. boleh sekali check je..


3. kalau dah jumpe yang berkenan - harga pun okay. confirm. bagi duit booking. ade certain used car, duit booking burn kalau kite nak cancel. So please check with the salesman. if they say refund..please make sure
they state on the receipt. So confirm la duit kite tak burn. Tapi ade certain used car dia nak RM500 as a booking fees. If bile dah masuk bank, bank reject, kite cancel.. burn 200. balance dia akan pulangkan
pada kite..So be carefull.. make sure part ni jangan lalai.


4.. Harga and interest - part paling penting. melibatkan pembayaran bulanan kite. Mintak less sebanyak yang mungkin. sebelum kita datang confirm kita dah tahu harga market kereta tu. selalunye kalau harga
kereta dia bagi 42k. kite boleh tawar lagi. so bile dah deal harga, check plak interest. untuk pengetahuan uolls, interest untuk kereta terpakai adalah sangat tinggi. 4.0% and above.

So , apa la guna harga rendah tapi interest tinggi kan...macam kes saya kereta ALza, Tahun 2010, monthly lebih kurang RM540. deposit RM 3000.00

Nak tahu cerita lanjut dari Puan Anjung Hati, klik tajuk yang ada kaler kuning tu...just to share with blogger kat sini...selamat membaca


p/s: kalau nak beli kereta perodua alza baru...call/sms/whatapps saya yer [0133563580]...tenkiu

Alza 2016

0 comments:

Post a Comment